BSMM @ PUNCAK

Just another WordPress.com weblog

Kudis Tekanan

Kudis Tekanan

Kudis tekanan ialah kulit atau tisu yang tercedera disebabkan kurangnya pengaliran darah dikawasan kulit yang terlibat. Kebiasaanya ia berlaku disebabkan baring yang terlalu lama. Kebiasaannya kudis tekanan berlaku pada pesakit-pesakit lumpuh atau pesakit yang tidak mampu bergerak seperti pesakit koma.

Antara tanda-tanda kudis tekanan akan berlaku ialah timbul warna kemerah-merahan pada bahagian yang berisiko. Kawasan yang berisiko berlakunya kudis tekanan ialah telinga, siku, tumit, punggung, buku lali dan sebagainya.

Kudis tekanan boleh menjadi bahaya kerana komplikasi seperti jangkitan kuman boleh berlaku jika kudis tidak di bersihkan dan dijaga dengan rapi. Komplikasi yang lain ialah kudis tekanan boleh menyebabkan rasa sakit yang kuat.

Pencegahan adalah lebih baik daripada merawat. Antara cara untuk mencegah kudis tekanan adalah dengan mengalihkan posisi pesakit sebelum 2 jam setiap kali. ini kerana salur darah menjadi lebih sempit disebabkan berat badan pesakit menekan salur darah. Selain itu, penggunaan tilam khas juga dapat mengurangkan risiko mendapat kudis tekanan. Tilam khas ini dapat mengurangkan tekanan pada tempat-tempat yang terlibat.

Satu lagi cara untuk mengelakkan daripada berlakunya kudis tekanan adalah dengan melakukan urutan pada bahagian yang mempunyai risiko tinggi berlakunya kudis. Rawatan ini boleh dilakukan dengan mengosok bahagian berisko. DIINGGATKAN supaya tidak melakukan urutan di bahagian yang telah berkudis kerana boleh merosakkan salur darah dan saraf. Selain itu, pengambilan makanan yang bernutrisi juga sangat penting.

Cara baringan yang bagus bagi mengelakkan kudis tekanan

* Rendahkan kepala katil untuk mengelakkan geseran antara bahagian tubuh pesakit dan tilam.

* Elakkan baring di atas bahagian yang sakit. Gunakan bantal untuk megelakkan kudis tersebut daripada tekanan.

* Jangan baring di atas tulang pinggul.

* Letakkan bantal di antara buku lali dan lutut untuk mengelakkan daripada bergeser antara satu sama lain, dan juga di bawah betis untuk meninggikan tumit dari tilam.

* Jangan letakkan bantal di bawah lutut kerana ini boleh mengurangkan peredaran darah ke kaki.

Jika kudis tekanan muncul, anda perlulah merawat kudis tersebut dengan segera. Pencucian pada bahagian kudis sangat penting. Anti-septic boleh digunakan untuk mengelakkan daripada berlakunya jangkitan. Ubat-ubatan juga boleh digunakan seperti antibiotik jika jangkitan berlaku. Walaubagaimana pun, dapatkan dahulu nasihat daripada doktor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: